Alle cellen in ons lichaam vernieuwen zich continue; een oude cel sterft af en wordt vervangen door een nieuwe cel. Het tempo waarin dit gebeurt, is afhankelijk van de specifieke cel. De cellen van de oogbol regenereren in 48 uur, daarom kun je na een oogoperatie vaak binnen 48 uur weer zien. De cellen van de lever regenereren in 6 weken, de huidcellen in 3 tot 8 weken etc.

Deepak Chopra (1947) is afgestudeerd arts en gespecialiseerd als internist en endocrinoloog. Dr. Chopra was aanvankelijk algemeen arts en vestigde zich vervolgens als endocrinoloog. Jarenlang heeft hij patiënten onderzocht die succesvol genazen. Dr. Chopra merkte op dat, uitgaande van deze celvernieuwing, een tumor in de lever na 6 weken weg zou moeten zijn. Dit is echter niet zo: kennelijk kopieert de nieuwe cel informatie van de oude. Hij postuleerde de theorie dat herinneringen letterlijk in de cel opgeslagen kunnen worden én dat deze patronen worden doorgegeven aan de volgende celgeneratie. Hierdoor start de nieuwe cel met het degeneratieve ziektepatroon. Dit kan de oorzaak zijn van degeneratieve ziektepatronen.

Alle patiënten uit zijn onderzoek die succesvol genazen, hadden twee karakteristieken gemeen:
1. Zij kregen toegang tot een zijnstoestand voorbij het verstand, wat genezing stimuleerde.
2. Zij lieten herinneringen los die op celniveau opgeslagen waren.
 
Dr. Chopra heeft meer dan veertig boeken geschreven en zijn werken zijn in 35 talen vertaald. Daarnaast heeft hij vele videobanden en geluidscassettes uitgegeven. Chopra werd in 1999 door het tijdschrift TIME Magazine uitgeroepen als één van de honderd grootste helden en idolen van de eeuw. Chopra is de oprichter en directeur van het Chopra Center for Well Being in Californië.